Wassymbolen

Wassymbolen zijn een vereenvoudigde weergave van een bepaalde wasvoorschriften. Deze figuurtjes vind je terug op het label aan de binnenkant van een kledingstuk.. Vaak spreekt het teken voor zich, maar er zijn  zeker een aantal tekens die je wel even uit je hoofd moet leren. Wanneer je nieuwe (dure) kleding koopt is het, naast het raadplegen van wassymbolen, ook handig om in de winkel na te vragen hoe het kledingstuk het beste te wassen. Hieronder staan alle tekens met uitleg in een pictogram weergegeven.

Wasvoorschriften per stof

Zoals hierboven al stond aangegeven is het aan te raden om de was te sorteren op kleur. Bijvoorbeeld een was met enkel donkere (zwarte) of witte kleding, of een was met enkel gekleurde kledingstukken.. Maar hoe zit het met stoffen? Hieronder vind je populaire en veel voorkomende stoffen inclusief tips en uitleg hoe deze het veiligst te wassen.

Katoen

Bijna elk kledingstuk bestaat uit of bevat de stof katoen. Katoen heeft geen moeilijke wasvoorschriften, maar heeft wel de neiging om snel te krimpen. Was je katoenen kleding daarom het liefst op 30 graden. Let ook goed op met kleuren: bij de eerste paar wasbeurten kan het kledingstuk afgeven. Wil je je witte, katoenen was echt wit houden? Zorg er dan voor dat de was alleen uit witte kledingstukken bestaat. Zelfs beige, pastel of heel lichtroze kan je witte was al een grauwe kleur geven.

Spijkerstof

Misschien heb je het al wel eens gehoord, maar het is niet goed om spijkerstof (ook wel denim) te wassen. Er zijn merken die zelfs claimen dat een spijkerbroek helemaal niet gewassen moet worden. Juist door het non-stop dragen en het verslijten van de stof krijgt je spijkerbroek karakter. Voor de mensen die hun broek wel weer fris willen hebben, is het verstandig om hem op een lage temperatuur en binnenstebuiten te wassen. Dit doe je om beschadigingen en vervaging te voorkomen. Hang je spijkerbroek niet op, maar laat hem liggend drogen. Hiermee voorkom je dat de rek of vorm eruit gaat.

Linnen

Linnen is de wat dunnere stof waarvan bijvoorbeeld je zakelijke overhemd of blouse is gemaakt. Een stof die vrij makkelijk in het onderhoud is en weinig wasvoorschriften heeft, alleen dat het niet hoger dan op 30 graden gewassen mag worden vanwege krimpgevaar. Strijk linnen altijd binnenstebuiten en niet hoger dan met 200 graden. Vaak hebben strijkijzers een speciale stand voor linnen kledingstukken. Het fijne aan linnen is dat het snel droogt. Hang je blouse aan een kledinghanger en hij droogt zo goed als kreukvrij op. Voorkom vouwen door hem dubbel te slaan op een droogrek.

Satijn

Satijn is een vrouwelijk stofje en zie je dan ook vaak terugkomen bij blouses voor dames. In tegenstelling tot linnen is satijn een stof die je juist in de droger moet drogen om het mooiste resultaat te krijgen. Wassen kun je op 40 graden doen. Denk er wel aan dat satijn kwetsbaar is voor wasmiddel. Gebruik niet teveel om vlekken in je mooie blouse te voorkomen.

Leren jasje

De trend die we al velen jaren zien en nog lang niet uit het modebeeld verdwijnt is de leren jas. Omdat een leren jas vaak wat aan de hoge prijs is, zijn er veel imitatie leren jasjes op de markt die ontzettend populair zijn. Helaas gaan deze jasjes wel wat sneller naar zweet ruiken. Imitatieleer houdt bovendien sneller een rooklucht vast.

Helaas kun je zowel je leren jas als je imitatieleren jas niet wassen in de wasmachine. De wasvoorschriften hiervoor zijn een handwas op koud of lauw water. Voeg bij het water enkele paracetamol toe. Deze haalt de geur van zweet weg zonder dat je wasmiddel moet gebruiken. Je leren jasje is namelijk moeilijk uit te spoelen en achtergebleven wasmiddelen tasten je jas aan.

Wol

Een wollen coltrui of wollen vest is een kledingstuk waar je voorzichtig mee moet omgaan. Zo voorzichtig dat wasmachines ook een speciale stand hebben voor wol. De wasvoorschriften voor wol zijn: wassen op een koud programma dat op een lage stand centrifugeert (maximaal 400 toeren per minuut). Gebruik weinig van een zachte zeepsoort. Als wol nat wordt, is het vaak 4 keer zo zwaar. Door het extra gewicht is het ophangen van bijvoorbeeld een natte wollen trui niet goed voor de vorm. Het kledingstuk kan namelijk behoorlijk uitrekken. Leg je wollen kleding plat op een wasrekje om te laten drogen.

Als je je wollen kledingstukken samen met andere producten wast moet je goed opletten of er geen haakjes of knopjes aan zitten. Deze kunnen in wol blijven hangen en haaltjes vormen.

Kasjmier

Kasjmier komt niet zo vaak voor als linnen of katoen, maar heeft zeker duidelijke wasvoorschriften. Je mag deze stof namelijk alleen met de hand wassen. Denk eraan dat je niet te veel wasmiddel gebruikt, dit kan net als bij satijn kringen of vlekken veroorzaken. Een handige tip voor het drogen is om het kledingstuk eerste enkele keren in een handdoek te rollen. Daarna kun je het ophangen en verder laten opdrogen.